2008/10/14

EU MÅSTE STÅ UPP FÖR GEORGIEN


Tydligen finns det ett antal länder inom EU, bland dem Tyskland, Frankrike och Italien, som anser att EU bör normalisera förbindelserna med Ryssland endast två månader efter att striderna på Georgisk mark upphört. Detta innan krutröken lättat över Gori, detta då rysk trupp fortfarande befinner sig på mark som de facto ligger inom den suveräna staten Georgiens gränser, detta trots att Ryssland uppenbarligen struntar i överenskommelser och har återgått till en politik som i mångt och mycket för Sovjetunionens traditioner vidare.

Skulle EU normalisera förhållandet till Ryssland kommer inte Putin och Medvedev vara sena att dra sina slutsatser av detta fega och veka agerande. EU gapar och skriker så länge massmedia är intresserade av konflikten, sedan blir längtan efter rysk gas och olja alltför stark. Med lite fantasi man kan se Merkel, Sarkozy och Berlusconi likt de tre aporna som inte vill se, höra eller prata framför sig när det ryska våldet mot Georgien förs på tal... Att visa sig vek nu för tankarna till München 1938 och Neville Chamberlain.

I Sverige har vi alla fall en utrikesminister med stort rättspatos i allas vår Calle Bildt som står upp för den lilla demokratin mot det stora tyranniet. Sverige, Storbritannien och de EU-länder i Östeuropa, däribland mitt andra hemland Estland, som minns den sovjetiska politiken som nu repriseras av Ryssland som det var i går är de som står upp för folkrätten i EU. De andra länderna bör skämmas över sin flathet, över sin egoism och över att man vill förtränga det som hänt så fort krigskorrespondenterna flytt Tbilisi. Istället för att börja kela med Putin igen bör man börja leta efter nya leverantörer av gas och olja, och den svenska regeringen kan bidra genom att se till att gasledningen på Östersjöns botten stannar på projekteringsstadiet.

Inga kommentarer: