2008/07/13

SANNINGEN FINNS MITTIMELLAN NÅGONSTANS...


Som far till 4 söner, tillika fritidspolitiker och anställd i vården kan man ha många synpunkter på hur barnsjukvården i huvudstaden fungerar. Professor Lagercrantz tycker att vården håller en standard som speglar 50-talet medan fru Reinfeldt tycker att det aldrig varit bättre. Sanningen är nog att båda har rätt...

Att Stockholm med alla sina barn endast har ett sjukhus dit man kan vända sig när barnen brutit sin arm, behöver sys eller har drabbats någon annan "kirurgisk åkomma" är naturligtvis förkastligt. Det räcker inte på långa vägar, kötiderna på Astrid Lindgrens akutmottagning är allt som oftast horribla även för åkommor som förvisso inte är livshotande men ändå fruktansvärt smärtsamma. Jag har suttit i väntrummet i 7 timmar med en son som hade en underarmsfraktur och hade ont, riktigt ont, och våndats. Jag vet att han inte dör av att vänta, men vill vi att barnens första minnen av den svenska sjukvården skall vara väntetider, smärta och ett kaos? Personalen gör sitt absolut yttersta, det vet jag. Men de räcker inte till... Känslan av otillräcklighet måste vara enorm efter ett avslutat arbetspass.

Den vård som man ändå får förr eller senare är ju alltid bra, så problemet är ju snarare kvantitet än kvalitet. Förslaget är ju då att öka upp möjligheten att få vård, och enligt mig öppna upp en barnkirurgisk klinik på Sachska barnsjukhuset på SöS. Vi har ett stort hus, E-huset, som tidigare inhyste sluten psykiatri men idag bara massa olika administrationsfunktioner som skulle lämpa sig väl. För medicinska åkommor är det avsevärt bättre med akutmottagningar på såväl SöS, KS Solna, KS Huddinge som Danderyd. Det är just när det gäller kirurgi, ortopedi och ungar som behöver läggas in bristerna finns. Genom att öppna upp kirugi på Sachska skulle vi kunna få fler vårdplatser, kortare köer och en bättre valfrihet. För ungarnas skull måste något hända... och det som skall hända är naturligtvis inte en nedläggning av Astrid Lindgren eller färre förlossningsplatser. Det behövs en satsning, en satsning på mångfald och valfrihet! Vilka är bäst på det...?

Inga kommentarer: