2008/05/02

STOCKHOLM FÅR VÄXTVÄRK?


I dagens SvD kan man läsa om de stora satsningar på byggande som sker i vår södra grannstad, huvudstaden Stockholm. Vi är inte sämre i Sundbyberg, tvärtom! Här växer helt nya stadsdelar upp i den norra delen av kommunen. De nya stadsdelarna Ursvik och Brotorp kommer tillsammans med en rejäl förtätning av de "gamla" delarna av staden öka befolkningen i Sundbyberg från dagens ca 35.000 till ungefär 50.000... Skulle kollegorna i Stockholm prestera lika bra skulle folkmängden i huvudstaden öka från dagens 795.000 till 1.115.000, och det kommer man inte mäkta med även om Mikael Söderlund verkligen är rätt man på rätt plats.

Jag tycker det är jättebra att Stockholm utvecklas mot en riktig storstad. Många av de nya bostadsområdena som växt fram, t.ex Hammarby Sjöstad, är dessutom vackra platser som gör Stockholm än mer tilltalande. Dock saknar jag skyskrapor, denna synonym till världsstaden. När man planerar för bygge vid Värtahamnen och Hjorthagen, varför inte då tänka nytt? Stockholms skyline skulle bli mer mångfacetterad och mer spännande.

Problemen med att förstora staden och dess kringliggande kommuner får man heller inte underskatta. Infratrukturen är ett kapitel för sig, som kräver en egen blogg. Men att tro att man skall expandera på det sätt som nu sker utan att för den skull inte bygga nya vägar eller tvärförbindelser är ett självbedrägegeri av värsta sort... Självklart kommer även nya satsningar på kollektivtrafiken att krävas, men det är på vägarna kaoset råder redan i dag. Skillnaden mellan alliansen och den röd-gröna röran är just denna. Vi förstår att detta behövs, och tar de besluten. Sosseriet är beroende av ett parti som i sin feltänkta iver över att skydda miljön vill ha oss tillbaka till Birkas storhetstid.

Inga kommentarer: