2008/05/05

EN STREJK SOM KNAPPAST MÄRKS


Mina mer välutbildade kollegor strejkar vidare, och inte många märker av det är konflikt. Visst har narkosen på SöS haft sin omgång, men resultatet är inte märkbart för oss på natten eftersom all kirurgi nattetid är just de akuta operationer som undantas från konflikten.

En annan moderatbloggare har på sin välskrivna blogg gett sin syn på den pågående strejken, och jag instämmer i allt. Dock vet jag att våra vänner på det privata alternativet St Göran inte har högre löner än oss i Stockholms Läns Landsting, tyvärr. Det behövs fler visionärer och entreprenörer som vill driva sjukvård i staden och länet, för att därigenom genom det elementära ekonomiska faktumet tillgång och efterfrågan höja lönerna för oss i vården...

I dag är det stor brist på bland annat IVA-sjuksköterskor i hela landet. Hade det varit datatekniker det hade handlat om hade löneutvecklingen rusat i höjden, men när det gäller IVA-syrrornas löner händer inte ett skit.

Förklaring 1: Datateknikerns lön betalas inte med skattepengar.

Föring 2: Datateknikern har massor av arbetsgivare att välja bland, och kan spela ut dessa mot varandra i förhandling.

Förklaring 3: Datateknikern är oftast man, sjuksköterskan kvinna. Mannen accepterar inte en skitlön, förutom vissa dumhuvuden som undertecknad till exempel.

Förklaring 4: Datateknikern räddar maskiner och vi i vården medmänniskor. Prioriteringen är ju solklar...

Alla är ju medvetna om hur fel det är med den här lönediskrimineringen, som också drabbar oss män i vårdsvängen, men hur skall vi ha råd att höja lönerna?
Ja, vi kan ju börja med att renodla landstingens verksamhet till sjukvård och kollektivtrafik. I förlängningen borde ju landstingen som sådana kunna rationaliseras bort, byråkrati och annat krims-krams som tär på våra skattepengar är inget annat än slöseri i sann socialdemokratisk anda. Dessutom, släpp in fler andra aktörer på manegen. Ett större urval av arbetsgivare är det enda sättet att få upp vårdlönerna. Den här strejken är sålunda meningslös och patetisk... och den märks ju knappt.
sympatier jag har haft för den goda saken...

4 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Det finns flera anledningar till att datavetare har högre lön:

1. Vi byter jobb. Sorry, men jag köper inte argumentet "man borde inte behöva byta jobb för att höja sin lön". Jo, det borde man. Går man kvar på samma jobb år efter år trots att man är missnöjd med lönen så får man i viss utsträckning skylla sig själv.

2. Vi verkar på en privat marknad där arbetsgivarna konkurrerar med flera saker; däribland lön.

3. Många utav oss arbetar som konsulter, ett arbete där man direkt ser sitt monetära värde. Om min arbetsgivare fakturerar 800+ kronor i timmen så tänker jag givetvis inte nöja mig med 150 kronor i timmen av dessa (vilket man får om man delar 25.000 i månaden med 160 timmar på en månad)

4. Många utav oss har förhandlat bort sådant som för andra grupper ger mer i lönekuvertet; övertid, obekväm arbetstid, osv.

5. Vi förhandlar vår lön individuellt och vi är ofta medlemmar i ett fackförbund som ser det som sin uppgift att just stötta medlemmarna; ingenting annat.

6. Mindre administration och byråkrati gör att mer av pengarna kan läggas på löner.

7. Längre utbildning.

Däremot ser jag inte könet som relevant.

Tokmoderaten sa...

Det där med könet satte jag bara in för att göra Erica nöjd... :D

Instämmer i allt annat.

Mattias Lönnqvist sa...

Bra! Då får vi se till att shape:a upp landstinget nästa mandatperiod. Det behövs fler landstingspolitiker som vill avskaffa sig själva :)

Tobias sa...

Jag trodde faktiskt att privata syrror hade bättre lön. I annat så håller jag med. Det kan inte vara en slump att löneutvecklingen inte är lika stark för anställda i offentliga sektorn.

Man skulle kunna ifrågasätta om det är kvinnors arbete som överlag nedvärderas eller om det är arbeten i offentliga sektorn. Tänker inte gå in på det.

Konstigt att viss personal inte har rätt att strejka i Sverige trots en vänstern som säger sig stå på fackens sida, och ändå begränsat deras rätt att strejka. Dubbelmoral... :S