2008/03/30

ZIMBABWE - MAKT KORRUMPERAR


Bläddrade igår kväll igenom en årsbok från 1982, och hittade en bild på när Robert Mugabe med fru välkomnades till Sverige av statsminister Fälldin. Så var det då. Den gamle gerillaledaren hade nyss tagit över styret i ett land som hade alla förutsättningar att bli en förebild för hela Afrika.


Nu är det annorlunda, lika hyllad som Mugabe var på 80-talet, lika avskydd är karln numera. Ett land som borde ha förutsättningar att vara ett av Afrikas rikaste länder är istället ett av de mest vanstyrda. Med en inflation på 10000-tals procent, och en arbetslöshet på runt 80% finns inte mycket hopp om att Mugabe skall kunna lotsa landet ur krisen. I kombination med föraktet för det kunnande som de vita bönderna faktiskt hade, och den totala respektlösheten mot demokrati och mänskliga rättigheter är Zimbabwe av idag ett svart får i världsfamiljen... Att Reinfeldt idag skulle välkomna Mugabe till Sverige är lika osannolikt som att Kim Jong-Il skulle få Nobels fredpris.

Rösträkningen är igång i Zimbabwe, ett utbrett valfusk har rapporterats. Oppositionen har enats för att förhoppningsvis kunna ge landet en ny och betydligt mer duglig ledning. Själv är jag skeptisk, rösträkningen kommer manipuleras och Mugabe fortsätta driva sitt land över ruinens brant... Det enda som kommer innebära ett maktskifte i mina ögon är Mugabes hädangång, som förhoppningsvis ej är alltför avlägsen. Den dagen kommer hoppet åter till Zimbabwe !

Inga kommentarer: