2008/03/08

KVINNANS DAG - BEHÖVS DEN?


Grattis alla kvinnor! Idag är det tydligen er dag, världen över... Att vi som bor i Sverige skall behöva fira denna dag när man ser världens mest jämställda land när man går ut kan man ju ställa sig frågande inför. Dock är det ju så att arbeten där kvinnor av hävd sliter för brödfödan belönas med en sämre lön än en motsvarande sysselsättning i ett mansdominerat arbete. Så, kvinnodagen behövs nog även i Svea Rike.


Det konstiga är bara att när man som man jobbar i vården utsätts för den lönediskriminering som kvinnor säger sig vilja motarbeta. Inte fan får jag ta del av någon kvinnopott trots att min lön är lika låg som mina kvinnliga kollegors. Är det så det skall vara? Skall samhället börja diskriminera män i vården för att vi inkränktar på kvinnans domäner? Jag tror inte det är tanken, men det blir bara så fel när man börjar med denna uppdelning mellan män och kvinnor. Vi är alla människor, och människor skall behandlas jämlikt... En kvinna och en man skall självklart tjäna lika mycket om man utför samma arbete, detta borde väl vara självklart. Att börja diskriminera mig gynnar inte kvinnorna, tvärtom...

Sedan har vi ett antal problem: Fundamentalistiska feminister som Gudrun Schyman som jämför oss svenska män med Talibaner och en ROKS-ordförande som anser att vi är djur, eller rent av odjur bidrar inte på något sätt till en snabbare utveckling för jämställdhetsarbetet, tvärtom.

Sedan har vi mansgrisarna i IF Metall som gapar om orättvisa när man nämner en satsning för de lågavlönade i omsorgen, och då hoppas jag att det gäller både män och kvinnor. Jag skulle vilja se den metallare som jobbade 97% nattetid och tjänar och accepterar en lön på 22.000 innan skatt? Att det sedan våra löner betalas med skattepengar, och deras inte påverkar naturligtvis. Det skulle dock inte skada med lite insikt bland gubbarna i Metall om hur andra har det i vardagslivet...

Min hyllning till kvinnan blir en bild på min favoritfeminist, vid sidan av Erica Lejonroos naturligtvis, Charlize Theron... Klart man skall hylla kvinnan, alla kvinnor.

Inga kommentarer: