2008/03/26

GNÄLLIGA SJUKSKÖTERSKOR?



SvD Opinion belyser två sjuksköterskestudenter dagens minst sagt taskiga löneläge för en nyutexaminerad sjuksköterska. Visst är det för dåligt att man efter tre års studier inte belönas med mer än ungefär 17.000 kronor, men visar verkligen lönen samhällets syn på det jobb de utför ?


Nej, i mina ögon är såväl statsmakt som arbetsgivare pinsamt medvetna om att lönerna är på tok för låga för alla oss som jobbar i vården. Men vad göra när våra löner betalas med skattemedel, och vårt skattetryck redan idag är bland det högsta i världen ? Som undersköterska skall jag inte gnälla alltför högt, eftersom våra löner steg dramatiskt efter den senaste förhandlingssvängen. Dock är det så att såväl vi som våra mer utbildade arbetskamrater sjuksköterskorna måste premieras bättre om vi vill ha nya kollegor i framtiden. Att sedan skillnaden i lön mellan mig och en sjuksköterska gör att jag går back ekonomiskt på att plugga vidare är ett makabert strulturfel, men så är det... Löneskillnaden är så pass liten att avbetalningen till CSN skulle äta upp hela denna "ökning".


Ett annat strukturfel som jag varit inne på tidigare, och som alla socialister som oftast jobbar i den offentliga sektorn vägrar att se, är bristen på konkurrens. Med fler alternativa arbetsgivare, såväl privata som offentliga, kommer man som arbetstagare kunna spela ut olika presumtiva arbetsgivare mot varandra. Med fler privata aktörer kommer landstingens lönebudget dessutom fördelas på färre och vad det innebär borde till om med en som klarat en 2:a i matte klara av att räkna ut. Vill landstingens sjukhus ha folk, får man bjuda till och fightas! I dag är det precis tvärtom, genom avtal med varandra håller landstingets monopolinrättningar tillbaka en vettig löneökning för de som i sitt dagliga arbete sliter för att medmänniskorna skall ha en bra sjukvård.

Inga kommentarer: