2008/03/13

ATT DÖDA EN STAD


Jaha, då var det dags för ett antal poliser att skämma ut sig... På SvD vill åtta av stadens närpolischefer stoppa serveringen av rusdrycker efter kl 03, samt ha möjlighet att gå in i på en krog och stänga av tappkranarna. Med sin naiva världsbild tror man då att buset minskar, att folk blir lugnare och att de själva får mindre att göra.


Själv tror jag enbart att ytterligare inskränkningar när det gäller möjligheten för folk att gå ut bara leder till att man istället leder folk till svartklubbar och andra obskyra ställen, platser där polisen har än mindre koll på vad som händer, där "ordningsvakter" är ett extremt sällsynt inslag och där man högaktningsfullt struntar i utskänkningstillstånd och förbudet mot överservering. Tror poliserna på fullt allvar att det blir bättre genom att tvinga staden hyfsat respektabla nattklubbar att stänga klockan tre? Då är vi illa ute...


Det är polisens uppgift att se till att ordningen är god på gator och torg, medan krogen ansvarar för skötseln av samma frågor inom sina lokaler. Om nu polisen inte lyckas minska buset med stängda krogar klockan tre, vad följer man då upp med då? Stängning klockan ett? Utegångsförbud? Om polisen i vissa fall kunde engagera sig i sitt egentliga arbete så gynnas vi alla i framtiden. Ett exempel från i fredags kväll... Stod på Sturegatan i Sundbyberg och väntade på en partivän för att gå ut och ta ett par pilsner. Hela ytan vid Seven-Eleven och Gusto i Centrala Sundbyberg var full av berusade tonåringar som förde ett dj-vla liv, de flesta inte äldre än 15-16 år. Tre (!) polisbilar passerade platsen under 10 minuters tid och alla åkte bara förbi... Dessa unga individer skall inte vara berusade. Skulle inte polisen stanna, köra hem de värsta exemplaren och påtala för föräldrarna det olämpliga i att deras dotter eller son är ute på stan redlöst berusad och om en reaktion från mamma och pappa uteblir anmäla till de sociala myndigheterna? Närå... det är uppenbarligen viktigare att få krogen att stänga klockan tre än att ingripa mot ett alltför tidigt missbruk av alkohol.

Att sedan Stockholm försöker profilera sig som ett attraktivt turistmål gynnas ju inte heller direkt av att man börjar slå till mot det uteliv som idag har en viss attraktionskraft på folk utifrån. Att sedan politikerna bör ingripa mot ställen där bokföringsbrotten graserar, där oordningen är ett signum och där man serverar underåriga och alltför berusade är självklart. I "min nämnd" så har vi hand om just denna fråga, och jag vet att vi iallafall i Sundbyberg har en god kontroll över kroglivet, och inte drar oss för att varna eller ta till starkare sanktioner mot de näringsidkare som inte följer spelreglerna.

Inga kommentarer: